Вуглеводи
(період опрацювання з 20.04.2021)В основному вуглеводи виконують енергетичну функцію. Головними джерелами енергії є глюкоза і глікоген. Крім того, з вуглеводів можуть синтезуватися ліпіди, деякі амінокислоти. Вуглеводи входять як складова частина в структурно-функціональні компоненти клітини - гліколіпіди і глікопротеїни. Будова вуглеводів. Класифікація вуглеводів.Вуглеводи - це Альдегідоспирти або кетоспірти і їх похідні. За сучасною класифікацією вуглеводи діляться на три основні групи: моносахариди, олігосахариди і полісахариди. Моносахариди (прості цукри) НЕ піддаються гідролізу, отримати з них більше прості вуглеводи неможливо. До моносахаридів відносяться: рибоза, дезоксирибоза, глюкоза, фруктоза, галактоза і ін.
Олігосахариди складаються з декількох (до 10) моносахаридів, з'єднаних ковалентними зв'язками. При гідролізі вони розпадаються на що входять до їх молекули моносахариди. Найбільш поширені дисахариди, такі як: сахароза (харчової або тростинний цукор), що містить у своїй молекулі залишки глюкози і фруктози, лактоза (молочний цукор), що складається із залишків глюкози і галактози, і мальтоза (солодовий цукор) містить два залишки глюкози.
Полісахариди являють собою довгі нерозгалужені або розгалужені ланцюги, що включають сотні, тисячі моносахаридів. Найчастіше полісахариди складаються з глюкози. Найбільш поширені такі полісахариди: целюлоза (клітковина), крохмаль, глікоген, хітин(азотовмісний полісахарид). Всі вони складаються тільки з залишків глюкози та її похідних.
Фізико-хімічні властивості вуглеводів.
1.Розчинність у воді. Моносахариди дуже легко розчиняються у воді, легко утворюють сиропи, з яких виділити в кристалічному вигляді буває дуже важко.
2.Як і у всіх альдегідів, окиснення моносахаридів призводить до відповідних кислот. Так, при окисленні глюкози аміачним розчином гідрату окису срібла утворюється глюконовая кислота (реакція "срібного дзеркала").
Немає коментарів:
Дописати коментар