понеділок, 26 квітня 2021 р.

Амінокислоти.Білки.

 період опрацювання з 26.04.21.

1. Загальна характеристика амінокислот

Амінокислоти — органічні сполуки, в молекулі яких одночасно містяться дві функціональні групи: аміногрупа -NH2 і карбоксильна група -СООН.

Білки складаються із залишків молекул амінокислот сполучених пептидними зв'язками.

Двадцять амінокислот, з яких побудовані білки, називають стандартними або протеїногенними амінокислотами.



У залежності від того, до якого атому Карбону приєднана аміногрупа, амінокислоти поділяються на α-, β-, γ- тощо. У α-амінокислотах карбоксильна група і аміногрупа приєднані до одного атома Карбону. 

Усі протеїногенні амінокислоти є α-амінокислотами. Їх загальна формула:

2. Номенклатура амінокислот

За систематичною номенклатурою назви амінокислот утворюються від назв відповідних карбонових кислот додаванням префікса аміно- і номера атома, від якого відходить аміногрупа. Наприклад: 2-амінобутанова кислота.

Для α-амінокислот, які входять до складу білків, використовують тривіальні назви.

Результат пошуку зображень за запитом "класифікація амінокислот"


Білки.

Структура білків






  • Первинна структура – послідовне лінійне сполучення залишків амінокислот, сполучених пептидними зв’язками

  • Вторинна структура – спіраль, витки якої сполучені водневими зв’язками

  • Третина структура – глобула або фібрила, зв’язки водневі, гідрофобні, йонні

  • Четвертинна структура – поєднання кількох білкових молекул, зустрічається лише в частини білків. Найвідоміший білок з четвертинною будовою молекули — гемоглобін.
  • Хімічні властивості білків
    Денатурація білка — це руйнування четвертинної, третинної і вторинної структури білка. Вона може бути викликана нагріванням, дією радіації, струшуванням. Денатурація білка відбувається при варінні яєць, приготуванні їжі тощо.
    Ренатурація — це процес, оборотний денатурації, при якому білки, повертають свою третинну і вторинну структуру.Денатурація — руйнування вищих рівнів структурної організації білка – вторинной, третинної, четвертинної.
    Денатурація буває оборотна і необоротна.
    Оборотна денатурація  — від механічної дії, солей, слабких кислот.
    Процес відновлення структури білка називається ренатурація.
    Необоротна денатурація — вплив високої температури, концентрованих розчинів кислот, лугів, солей важких металів.
Якісна реакція на білок


Повторення. Виведення формул речовин за масовими частками елементів.



Немає коментарів:

Дописати коментар